Pusat Akuarium Perikanan Pulau Pinang

ikan buntal
ikan buntal
Pusat Akuarium Perikanan Pulau Pinang
Pusat Akuarium Perikanan Pulau Pinang

Pusat Akuarium Perikanan Pulau Pinang , secara rasmi dikenali sebagai akuarium Tunku Abdul Rahman dan sering dipanggil Akuarium Jabatan Perikanan atau Akuarium Batu Maung ,Akuarium ini  adalah salah satu tarikan pelancong di Batu Maung dan bersaiz sederhana terletak di dalam kompleks Institut Penyelidikan Perikanan di Batu Maung , di hujung tenggara Pulau Pinang. Akuarium ini  mempamerkan pelbagai jenis hidupan laut , terutamanya yang terdapat di perairan serantau. Antaranya ialah ikan singa, boxfishes , belut Moray, Tangs , ikan jerung , ikan batu , ikan angel, ikan pari berbintik biru , ikan muka musang , ikan nuri , ikan tupai berinjap dua dan banyak lagi. Didalam kawasan ini terdapat tangki besar berukuran 15 ft dan 10 kaki yang menempatkan ikan besar seperti Siakap,anak jerung dan hidupan laut.

Keindahan Pusat Akuarium Perikanan Pulau Pinang

Saya telah membuat lawatan ke Akuarium Pulau Pinang pada 8 August, 2016. Saya telah mendengar bahawa ia telah dibuka semula sedikit masa lalu, tetapi berminat untuk mengkaji semula.

Saya terkejut dan  kagum ketika berada disini . Saya gembira dengan peningkatan yang telah dijalankan. Saya tidak cuba membandingkan dengan akuarium gah di Langkawi atau Singapura, tetapi untuk Institut Penyelidikan Perikanan, ia adalah sangat komprehensif dan bermaklumat. Tahniah kepada mereka yang telah menaik taraf akuarium. Yuran kemasukan adalah RM5 semata-mata bagi setiap orang dewasa, jauh lebih rendah daripada akuarium yang lebih besar.

 

Pusat Akuarium Perikanan Pulau Pinang
Pusat Akuarium Perikanan Pulau Pinang

Bahagian pertama akuarium mempunyai tangki dengan ikan dilautan. Terdapat juga tangki bulat diletakkan di tengah-tengah setiap dewan. Dalam satu daripada mereka adalah udang galah. Setiap tangki membawa papan tafsiran menjelaskan jenis ikan, nama sainstifik dan jenis.

Beberapa peristiwa yang menarik di akuarium termasuk kuda laut dan obor-obor. Terdapat juga pameran ketam kelapa, tetapi malangnya ketam tersebut telah mati dan diawet. Terdapat juga pelbagai jenis ikan hiasan, seperti cakera dan ikan emas.

Ikan buntal
Ikan buntal

Bahan pameran di luar juga sangat menarik. Terdapat rangka keseluruhan Bryde Paus, yang terdampar di Pantai Pulau Sayak, Kedah pada 9 Februari, 2011.

Terdapat juga penyu dewasa didalam kolam dan pengunjung di nasihatkan supaya berhati-hati kerana penyu ini boleh mengigit dan sangat pantas.

Waktu operasi 10pagi-4.30petang

hari rabu tutup

Terdapat cafe untuk bersantai dengan harga yang berpatutan.

 

 

 


About slumber 97 Articles
saya seorang blogger dan saya suka menulis berkaitan infomasi, isu isu semasa dan tip-tip berguna kepada masyarakat

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*